söndag 11 maj 2008

Så blev det sommar.......

ska detta bli årets varmaste helg? Hoppas inte! Väntar vanliga regniga småkalla svenska sommarmånaderna nu?

Här har vi iallafall haft en superhärlig helg när vi städat i trädgården som tokiga. Liljor, pioner, stjärnflocka och alla andra perenner växer med högre takt än ogräset. Det hann ju precis bli vår och härligt och så blev det sommar?!

I veckan ska det inhandlas pallkragar. Finns två på tomten, en för örter samt en med smultron. Trädgårdslandet har inte varit uppodlat på flera år då det runt tomten vimlar av stora askar som "äter" sig in överallt. Vi gräver landet med hjälp av spett och yxa bara för att en vecka senare fastna överallt i landet med spaden o hackan, trist!!!!

Nåväl barnen har aviserat intresse för odling i sommar så då blir det ytterligare ett par kragar till dem.

Veckans sorg: Dottern kom glatt intrallandes genom dörren med ett par blommor...två av mina fyra blommande kirgiserlökar, som jag gått och tittat på varje dag sedan de började komma upp ur jorden. Mina vita pärlhyacinter och tulpanerna rönte samma öde till mötes, hyacinterna hade ändock blommat en stund och tulpanern finns det många av så det är liksom inte fullt så illa. Men kirgiserlökarna!!!!!

Till minne av!

Annars har jag som flerbarnsmamma lagt ner mina inomhusodlingar på våren för några år sedan. Det verkar inte bättre än att små krukor med bar jord/små sköra sticklingar verkar som magneter på små barn och katter? Otaliga är de odlingar som gått åt pipsvängen med hjälpa av små kladdiga fingrar samt "smidiga" katter aka förklädda elefanter. Men liite kunde jag inte motstå. Jag har fått upp gloriosa superba/klänglilja, den fick aldrig vara i fred. År efter år kom den hurtigt upp men nådde aldrig blomning och slutade innan den knappt hunnit börja, till slut gav den upp och kom inte igen mer! I år när jag satt och beställde vita krolliljor så "snubblade" jag över gloriosan igen och kunde inte motstå. Så nu finns en fin vit rotbit i en kruka i köksfönstret av den gula varianten denna gång, håll tummarna!
Jag har även satt klockranka, rosenvial och en sorts krasse. Håller tummar och tår för de två vita krolliljorna jag satte för en månad sedan nu.....har den rosa varianten som växer både i landen och runt buskar och träd och fritt utanför tomten men de vita är fantastiska. Kanske nya favoriten istället för stjärnflockan!?


Spirande ormbunkar(?)fast jag vet att det är fel,men så vackra de är! Har ngn slags trädgårdsvariant i mitt nyanlagda land.


Den nyanlagda rundeln, ett gammalt land som vi grävde ur och anlade igen förra året. Här växer röd stjärnflocka, vitt fänrikshjärta, hasselört en ormhassel, trädgårdsormbunke, perenna borstnejlikor, rosenskära, ett par lijekonvaljer och så lite till. Förra året satte jag ner ett par rotknölar av en gammal sorts Dahlia men de tog över allt och blev en gigantisk buske. Detta land är mer skirt och behöver något mer subtilt, några förslag? Har tänkt köpa några fler hasselörstplantor och lite fler kantblommor. Annars har jag funderingar på ett par funkior men har inget bestämt!

Inga kommentarer: